Doma už skoro všichni šli spát. A místo čumení do “zabijáku času” (nebo jak říká kámoš – zabiják vztahu) – rozuměj televize, jsem se zvedl a radši vyrazil s foťákem na menší procházku. Byl mrazivý večer, ale krásně jasná obloha. Vyšel jsem tedy k polím nad dědinu, abych se dostal mimo dosah světla vyzařující z pouličních lamp. A i přesto, že Měsíc byl zhruba v půli cesty své fáze k úplňku, dalo se pouhým okem spatřit poměrně hodně hvězd. Úplně ideální by bylo, kdyby se Měsíc nácházel v novoluní fázi, ale v tomto případě jsem procházku pojal spíše ve stylu pokusu – zkusím cvaknout oblohu a uvidíme, co z toho vyjde. Avšak výhodou moderních fotoaparátů a použité technologie je, že toho dokáží zachytit více, než je schopno spatřit lidské oko. Přemýšlel jsem, jak zakomponovat oblohu se zemským povrchem a kam postavit stativ. Nacházel jsem se uprostřed hruškovo-třešňové aleje, takže jsem nakonec zkoušel různé varianty. Bylo jasné, na šířku z té oblohy moc nedostanu. A jelikož jsem jednou navštívil ostravské planetárium, měl jsem zevrubný přehled o viditelných nejjasnějších hvězdách a souhvězdích. V dalších případech si lze vypomoct šikovnou aplikací Sky Map od Googlu. Obloze nade mnou dominovalo souhvězdí Orionu a planeta Venuše. Přepnul jsem objektiv do manuálního režimu, zaostřil na nekonečno, nastavil dlouhou expozici a vyšší ISO, namířil fotoaparát směrem k Orionu a v pravidelných intervalech mačkal spoušť na dálkovém ovládání. Výsledky nebyly zase tak špatné navzdory svítícímu měsíci. Větší neplechu bych řekl, že dělal světelný “smog” ze strany směrem k Prostějovu a přilehlých vesnic.

Něco ke konkrétním hodnotám nastavení fotoaparátu a další tipy:
Čas expozice – Existuje více pravidel při focení noční oblohy, mně se osvědčilo tzv. 500 Rule, díky kterému lze určit přibližný čas expozice v závislosti na použitém ohnisku objektivu, abychom zamezili pohybu hvězd, tzv. Star Trails. V mém případě nejširší ohnisko je 17mm. Když touto hodnotou vydělím číslo 500, vyjde mi cca 29,4. Výsledné číslo nám udává počet sekund, které nastavím na fotoaparátu. Buď zvolím režim BULB a hlídám si uplynulé sekundy, nebo zvolím nejbližší hodnotu času předdefinované ve fotoaparátu (v tomto případě by to bylo maximálních 30 sekund, více sekund už docílím jen pomocí režimu Bulb). A pak je třeba zkoušet, zda je použitý čas dostačující.
Nastavit vyšší ISO – např. 800, ideálně 1600. Pokud máte výkonný stroj, který se umí obstojně poprat i s vyšším ISO, klidně zkuste ISO 3200, popř. 6400.
– Nastavit manuální ostření na objektivu a nastavit jej na nekonečno. Pokud na objektivu nemáte značku nekonečna (∞), je potřeba mít tuto hodnotu “natrénovanou” např. z focení krajiny při denním světle. Pak jen stačí si udělat tužkou (nebo nějakým jiným způsobem) viditelnou rysku na objektivu a ostřící kroužek.
– Stativ, čím kvalitnější, tím lepší. Bez něj ani nemá cenu vycházet z domu, pokud chcete fotit noční oblohu/krajinu. Je dobré si také zkontrolovat, jestli máme stativ dobře umístěný, aby nedošlo k nějakému pohybu. Zkontrolovat a popř. dotáhnout uchycení fotoaparátu a trojnožky. Přeci jen zrcadlovka s nasazeným širokoúhlým objektivem něco váží, tak aby neměl fotoaparát tendenci “padat” či klesat.
Správná kompozice – při takovém druhu focení dáváme ve výsledné fotce větší prostor obloze, protože to je to, proč jsme šli dobrovolně mrznout ven.
Volitelná výbava: Externí časovač/spoušť nebo postačí dálková spoušť.
– Mít zásobu nabitých baterií – v mrazu se výdrž baterií rapidně snižuje. Obzvlášť ty neoriginální.
Čelovka – občas je potřeba si posvítit. Nebo pokud na dané vytipované místo vede několika-minutová či -hodinová túra.
Teplé oblečení a obuv, protože focení dlouhých expozic v zimě je časově docela náročné a stejně tak člověk rychle vymrzne, jelikož pohybu v těchto chvílích spíš není než je. Tak ať nevzdáte už po půl hodině stání na místě. 🙂
Teplý čaj v termosce a svačina – no comment.
Info o noční obloze – Vyplatí se sledovat, kromě předpovědi počasí kvůli viditelnosti oblohy v dané lokalitě, i fáze Měsíce pro dané období, popř. časy, kdy Měsíc zapadá za horizont, mít v telefonu “chytré” aplikace spojené s oblohou (např. Google Sky Map, The Photographer’s Ephemeris, Exsate Golden Hour, Google Earth atd.).
Užitečné – Ovládat techniku víceřadého panorama.

Foto k vidění i na fotoserveru 500px: https://500px.com/photo/193246735/winter-fruit-alley-by-martin-huf

Levé myšítko pro zvětšení…

IMG_0184

IMG_0190

IMG_0198

IMG_0213

IMG_0215

IMG_0244

IMG_0258